Dortmund
   
| Dortmund számokban | Észak-Rajna-Vesztfália | Várostörténet | Vallás | Kultúra | Gazdaság | Érdekességek | Sport | Galéria | Térkép |
Kultúra

vilagvarosai.hu on Facebook

Színház

A város legjelentősebb színháza természetesen az 1904-ben alakult Dortmundi Színház, amely kínálatát opera, balett és különböző színdarabok, valamint egy gyerekszínház alkotják. Az Opera épülete a II. Világháborúban lerombolt zsinagóga helyén épült. Különböző magánszínházak, és táncművészeti tanodák mellett Dortmundban található az egyik legszebb szabadtéri színpad, a Naturbühne Hohensyburg, amely a syburgi erdőben, a folyóra épült. 1952 óta látogathatnak ide a színházkedvelők a népi játékokat megtekinteni. 2003 óta működik a Szabadtéri Színház Stúdió. Legkedveltebb előadásuk a gyerekmusicalek.


A westfalenparki víziszínpad

A westfalenparki víziszínpad (Foto: Wolfgang Hunscher)

Zene

A dortmundi zenekultúra központja az új építésű, 1500 férőhelyes Dortmundi Koncertház, ami 2002-ben nyitotta meg kapuit, s azóta ad otthont az 1887-ben megalakult Dortmundi Filharmónikusoknak. Híres továbbá a Dortmundi Kamarakórus, és a Dortmundi Kórusakadémia, amely alig néhány éves alapítása óta Európa egyik legnagyobb ilyen műfajú tanodája lett. A tanulók kórus- és szólóéneklésre képzések közül választhatnak. A fiatal tehetségeket pedig a Dortmundi Zeneiskolában oktatják. A könnyűzenét tekintve a jazztől a punkformációkig Dortmundban minden fellelhető.


Múzeumok, galériák, kiállítótermek

Az 1947-ben alapított Museum am Ostwall modern művészetet, 20. századi festményeket, szobrokat, tárgyakat és fényképeket mutat be.A Művészet- és Kultúrtörténeti Múzeum gyűjteményét festmények, szobrok, bútorok és műtárgyak alkotják.Az Adlerturm Múzeumban középkori várostörténeti kiállítás várja a látogatókat. Megtalálható továbbá a Német Szakácskönyvmúzeum -amit egy dortmundi szakácskönyvíró asszony alapított-, a Vesztfáliai Iparmúzeum, és a Német Munkavédelmi Kiállítás, ami tulajdonképpen egy technikai múzeum. 1993-ban alapították, nem messze a Dortmundi Egyetemtől található. A Természetrajzi Múzeumot 1912-ben alapították, és célja, hogy a földtörténetet, ásványokat, a honos állat- és növényvilágot megismertesség az ide látogatókkal.


Művészet- és kultúrtörténeti múzeum

Művészet- és kultúrtörténeti múzeum (Foto: Smial)

Sörfőzdemúzeum

Sörfőzdemúzeum (Foto: Mathias Bigge)

A múzeumok mellett Dortmundban számos galéria és kiállítóterem található. Így a nyugati városrészben található Dortmundi Művészház, ahol 1983 óta működik művészeti kiállítás. A Dortmundi Művészegyesület 1984-ben alakult, székhelyük azóta a Népművészeti Főiskola. Programjuk keretein belül évi mintegy 4-6 különböző művészeti ágazat kiállítására kerül megrendezés, mint például a fotó- vagy a filmművészet. Továbbá az egykori Brünninghausen kastély ma Városi Galériaként üzemel.


Operaház

Operaház (Foto: Wikipedia)

Mozi

A CineStar multiplexmozik megnyitásával sorra szűntek meg a kis belvárosi mozik. Az egykori moziutcában mára már egyedül csak a Schauburg működik, fényszínházzal csalogatva a nézőket.

Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact