Dortmund
   
| Dortmund számokban | Észak-Rajna-Vesztfália | Várostörténet | Vallás | Kultúra | Gazdaság | Érdekességek | Sport | Galéria | Térkép |
Várostörténet

vilagvarosai.hu on Facebook

Dortmund régi városháza

Régi városháza (Foto: Mathias Bigge)

Dortmundot az első írott dokumentumok szerint "Throtmania"-nak hívták, majd 1320 után a köznyelv Dorpmunde-ként emlegeti, amely elnevezés eredete mindmáig ismeretlen. Az első írásos utalás Dortmundra 880-890 közötti időszakból maradt az utókorra. A 13. - 18. századra Dortmund volt az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb Hanza- és szabad császári város.Már a XI. században a német birodalom területén vámmentességet élvezett, amiért is kereskedelme korán felvirágzott, annyira, hogy kalmárai Novgorodig terjesztették ki működésük körét. 1387-89. 21 hónapig ostromolták a kölni érsek és szövetségesei, de a város ellenfeleit tisztes béke elfogadására kényszerítette.

Dortmund 1611-es városkép

1611-es városkép (Foto: Wikipedia)

Dortmund 1806 után, a Német-Római Birodalom széthullásával elvesztette autonómiáját, aminek következtében egy ideig francia megszállás alá került, majd Poroszországhoz csatolták. 1845-től kezdve a sör Dortmund egyik legfontosabb ipari termékévé vált, a bajor serfőzési technikák bevezetésének köszönhetően, ami után Dortmundban is azonnal megindult a nagyipari sörgyártás. Az 1871-1873 közötti időszak a nagy iparosodás kezdetét jelentette, s ekkor nyílt meg három szénbánya.
Dortmund Városi Könyvtár

Városi Könyvtár (Foto: Mathias Bigge)


A II. Világháború ideje alatt a légitámadásoknak köszönhetően a Dortmund belvárosának 95 százaléka, a lakónegyedeinek 60 százaléka törmelékké vált, s a város újjáépítésée az 1960-as évekig váratott magára, hiszen az akkori rendszer ezt nem tette lehetővé. Dortmund 500 000. lakosa egyébként 1950-ben született.

Dortmund régi és új városháza

Friedensplatz: a régi és új városháza (Foto: Wikipedia)


Dortmund város és az ugyanily nevű járás székhelye Vesztfáliában 2 km.-nyire az Emschertől, több vasuti vonal csomópontja. Mivel nagy széntelep közepén és Vesztfália legtermékenyebb részében fekszik, egész Ny-i Németország egyik legiparosabb és legélénkebb forgalmu városa; különösen virágzók a vasipar különböző ágai, a sörgyártás (30 gyárral), a gyertya- és szterin, a drótkötél-, szerszám-, a tűzmentes szekrénykészítés, a varrógépgyártás és a malomipar. Igen élénk a fa- és gabonakereskedés. Egykori erődítményei helyét ültetvények és sétahelyek (Westwall, Hoher Wall, Südwall, Schwanenwall stb.) foglalják el. Közép- és népiskoláin kivül legjelentékenyebb kulturális intézménye a történelmi társulata. A 20. század elejére Dortmund a Ruhr-vidék legnagyobb városává nőtte ki magát.
<
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact